top of page

Manifest pentru Pământ

Astronomia m-a învățat ceva foarte important. Unul dintre cele mai importante lucruri. Și anume că Pământul, Terra, casa noastră, este unică. De unde știm asta? Din zeci de ani de studii asupra lumilor extraterestre. Într-adevăr, există multe planete, numite ”exoplanete”, care în teorie ar putea să susțină viața. Dar de ce nu s-a dezvoltat viață acolo, așa cum s-a dezvoltat pe Pământ? Poate că să spunem că Pământul este unic e puțin dramatic, dar cu siguranță putem spune că este o raritate în Univers.


Scriu acest articol, pentru că îmi pasă. Pentru că, în ciuda domeniului pe care îl studiez, și chiar dacă susțin că ar trebui să explorăm alte planete, nu vreau să fiu nevoit să plec. Pentru că Pământul a fost casa noastră pentru milioane de ani, și pentru că îmi doresc să fie și casa generațiilor ce ne urmează. Ce rezolv cu scrierea acestui ”manifest”? Poate nimic. Însă poate măcar unul dintre cei care citesc aceste rânduri, conștientizează situația în care ne aflăm, și face ceva.


Cât de reală este problema, totuși?


Îmi e greu să accept că există lideri în lume care nu recunosc existența problemei. Că există oameni de știință care, din orgoliu poate, vor să meargă împotriva curentului și să nege gravitatea schimbărilor climatice. Să fii împotriva curentului nu este întotdeauna o soluție. De această dată trăim momente în care tinerii au realizat cu ce ne confruntăm, însă liderii nu.



Pământul (Credits: NASA)



Și, din păcate, liderii sunt refugiul celor care nu vor să facă nimic. A marii majorități care, în mod evident, se leagă de acești oameni pentru a-și justifica indiferența.


Problema este cât se poate de reală. Planeta este în dezechilibru. Aveți idee cât de simplu ar fi să facem ceva? Sunt gesturi cât se poate de simple. Spre exemplu, să nu mai cumpărăm plase de plastic de fiecare dată când mergem la cumpărături. Sau să nu ne mai deplasăm cu mașina, singuri, pe distanțe pe care le-am putea parcurge cu un mijloc de transport în comun, cu bicicleta, trotineta, sau pe jos. Nu mă enervează nimic mai tare în trafic decât să văd mașini aliniate la coadă cu câte un singur om în ele. Mulți încearcă să se justifice. Câțiva chiar au motive bune, într-adevăr. Dar marea majoritate nu are nici o justificare. Și gestul de a călători singur, într-o mașină destinată pentru 4 locuri, este extrem de nociv pentru mediu, indiferent de justificări sau motive.



Plasticul din oceane, o problemă majoră


Asta dă naștere unei reacții în lanț. Astronomii ne spun că, acum câteva milioane de ani, Venus, a doua planetă de la Soare, ar fi fost similară cu Pământul. Apoi, din mai multe considerente, naturale în cazul planetei Venus, s-a conturat un proces numit ”efect de seră”. Poate sună cunoscut. Asta facem noi, pe Pământ, prin arderea de combustibili.


Așa apare încălzirea globală. Alte cuvinte cunoscute. Dar efectele încălzirii globale sunt devastatoare. Pe mine personal, mă pun pe gânduri. Primul efect, cel la care ne gândim prima oară, este topirea calotelor glaciare la poli. Asta crește nivelul mării. Ceea ce reprezintă o mare problemă. În primul rând, dacă nivelul mării ar crește cu 2 metri, inundațiile ar lăsa fără locuințe mai mult de 180 de milioane de oameni, asta pentru că multe așezări sunt nu cu mult deasupra mării. Lucru care nu este neapărat de viitor. Multe dintre inundațiile majore din ultimii ani sunt cauzate de această problemă. În al doilea rând, schimbările climatice ar modifica funcționarea curenților oceanici. Aceștia au un rol foarte important în distribuția temperaturilor pe glob, iar ”deranjarea” lor cauzează temperaturi extreme, și dereglări în vreme.


Cam asta trăim chiar acum. Lucrurile acestea se întâmplă, sunt reale, și se văd. Singurul motiv pentru care nu se iau destule măsuri, este comoditatea. Și măsuri există. Energiile solare reprezintă unul dintre cele mai eficiente din lume, la ora actuală. Apoi, auzi întrebări de genul ”Și cum faci energie noaptea?”. Există numeroase rezolvări pentru această problemă, și este o provocare la care se vine cu soluții noi în fiecare zi. Spre exemplu, o nouă tehnologie a fost dezvoltată recent, care ar folosi fenomenul de răcire radiativă, pentru a da energie noaptea.


O altă afirmație pe care o mai aud, destul de frecvent chiar, și care circulă și în mediile virtuale, este ”Clima se schimbă tot timpul”. Afirmație pe care nu o pot contrazice. Însă schimbarea climatică despre care vorbim noi nu are cauze naturale. Clima se schimbă, însă asta datorită orbitării Pământului în jurul Soarelui și în jurul axei sale. Înclinația Pământului este cea care dă prezența anotimpurilor și această înclinație se modifică pe perioade foarte lungi. De asemenea, orbita Pământului în jurul Soarelui se mai schimbă, tot pe durate extrem de lungi de timp. Asta induce schimbări minore în clima Terrei. Însă, pentru cel care face afirmații de acest genul celei de mai sus, argumentul său îi este destul ca să continue, în indiferență, mulțumit.


Ce mai cauzează încălzirea globală? Se cunoaște că microbii și bacteriile se dezvoltă mai bine la temperaturi mai ridicate. Ridicarea nivelului temperaturii va cauza, demonstrat științific, împrăștierea mai rapidă a diferitelor boli și infecții. Se știe cât de ușor se contractează boli în Africa, India, și alte regiuni tropicale.


Și totuși


Și totuși. Și totuși, nimeni nu face nimic. Pentru cât de urgentă este problema, ce se face acum este nimic comparativ cu ce ar trebui să se facă. Și totuși, marea majoritate a oamenilor e confortabilă. Indiferentă. Și totuși, așteptăm să ne salveze cineva. Cine?


În ultimul secol, au dispărut 100 de specii de animale. Din 1970, am pierdut jumătate din animalele de pe glob. În mod evident, asta nu e numai din cauza schimbărilor climatice. Dar în mare măsură, acesta e motivul. Și cu toate astea, continuăm. Continuăm să ardem. Continuăm să mărim numărul de tone de plastic în oceane. Continuăm să ne gândim la cum să facem mai mulți bani.


Să faci o schimbare acum, reprezintă un efort. În mod ironic, un efort mai mic pentru noi, cetățenii de rând, decât pentru liderii lumii. Pentru că în ecuația liderilor se află și sume mari de bani. Se află economia națiunilor pe care le conduc. Dar schimbarea se cere acum. Pentru că nu mai avem timp.



Protestele din New York City, 2019


Am fost provocat într-o discuție zilele acestea, despre forma mea de protest, aceea de a merge în fiecare zi a săptămânii cu bicicleta la școală. În mod evident, nu rezolv nimic, mi s-a spus, pentru că există mijloace de transport în comun, care, pe lângă că fac mai puțin rău decât mașinile, ar circula oricum, indiferent dacă le folosesc eu sau nu. Dar ideea din spatele protestului meu nu era de a arăta neapărat o soluție, pentru că poate fi o soluție radicală și ineficientă (mai ales în perioada rece), cât era de a atrage atenția. De a trage un semnal de alarmă. De a arăta că îmi pasă. Pentru că noi, acum, pe lângă datoria de a avea personal grijă de mediu, avem datoria de a convinge liderii să aibă grijă de mediu. Și pentru asta este Global Climate Strike. Pentru ca să arătăm că ne pasă.


Depre Greta


Greta Thunberg este copilul-fenomen, care a luat lumea cu asalt, după formele de protest pe care le-a întreprins. În 2018, a pornit o mișcare în orașul ei, prin alegerea de a nu merge la școală. Justificarea: de ce să mă pregătesc pentru un viitor pe care nu o să îl trăiesc?. Mișcare care a fost dur criticată de către adulți. Un protest menit să scoată elevii din școli, care oricum așteptau motive pentru a o face.


Dar eforturile ei nu s-au oprit aici. Pentru a ajunge la summitul din America, a ales să călătorească cu barca.



Greta Thunberg, la summitul din septembrie 2019


În momentul în care acuzi un copil de 16 ani, care a venit cu barca din Suedia până în America pentru a da un semnal de alarmă, că organizează proteste pentru a scoate elevii din școli, consider că ceva nu este în regulă.


Nu știu dacă Greta Thunberg este vreun geniu. Nu cred că a venit cu vreo idee inovativă, din moment ce nu întreprinde cercetări în domeniu. Nu știu nimic despre ea ca persoană. Dar știu că a prins bine, pentru că a reprezentat o figură pentru care oamenii să iasă în stradă. Un om, pentru care oamenii să aibă șansa să spere.


”Am ajuns să ascultăm de un copil”. Care este problema în a asculta de un copil, totuși? Această afirmație este una dintre cele mai mari aroganțe pe care le-am auzit.


Câteva cuvinte despre Amazonia


Am luat parte săptămânile trecute la o scurtă dezbatere în mediul virtual, care a fost cât se poate de justificată. Despre postarea mea, în care am criticat inducerea în eroare făcută de toate publicațiile mari ale lumii, a unor mari mase de oameni, pe tema incendiilor din Amazonia.


Articolul explica că, de fapt, Amazonia nu produce 20% din oxigenul planetei. De ce includ comentariile astea în articolul despre schimbările climatice. Deoarece cred că este relevant.

Utilizator Facebook: ”Se face atat de multa reclama ca sa se mobilizeze plebea (oamenii care nu stiu nimic despre subiect, in cazul de fata). Mi se pare normal ca un articol care face oamenii sa fie lenesi sa fie criticat. Ignorance is bliss.(...) Lumea functioneaza pe chestii pe care unii oameni nu le stiu. Uita-te la religie. Adevarata sau nu, a fost baza societatii (oamenii aveau ceva in comun, puteau sa-si infiinteze triburi, etc). Cred doar ca remarca ta e stupida (...) Fie esti om de stiinta, fie o popularizezi. Daca ai de gand sa “desfiintezi” un canal care este pro natura si pro biosfera pentru ca a mintit un pic ca sa alarmeze planeta, clar popularizezi. Cred ca ai lucruri mai bune de facut cu timpul tau decat sa cauti fiecare minciuna de la televizor”


B.T.: ”E un articol pentru cei interesati de realitate, si de cum sunt lucrurile de fapt. Nu cred ca ma iau de fiecare minciuna care apare, dar cum chestia asta a fost extrem de virala in perioada asta, m-am gandit ca ar fi interesant un articol de genul. Si cred ca omul de stiinta vrea adevarul, pe cand cel care promoveaza minciuna "in scopuri bune" e exact cel care "popularizeaza", si pe care il intereseaza aprecierea publicului mai mult decat corectitudinea stiintifica. Am mințit puțin ca să alarmez planeta? Cred ca cei care sunt acum alarmati nu o sa faca nimic oricum (tu faci?), insa celor pe care poate chiar i-ar interesa poate chiar le-a prins bine articolul. In fine, cine vrea sa citeasca, cine nu, nu.”


Nu sunt de acord cu ”mințirea” populației, indiferent de scopuri. Trebuie să privim lucrurile exact așa cum sunt, și să nu facem problemele mai mari decât sunt, nici mai mici. Faptul că Amazonia nu produce 20% din oxigenul planetei nu face problema mai mică. Nu trebuie să ne lăsăm influențați de știrile care ”îmbogățesc lucrurile”, din motive simple. Pentru că înseamnă să ne lăsăm manipulați. Și cred că, indiferent de scopuri, acesta nu e un lucru bun.


În concluzie


Trebuie să acționăm acum. Nu mâine, nu peste o săptămână, ci acum. Nu numai pentru că planeta ne-o cere. Ci pentru că generațiile următoare ne-o cer. Și, dacă vreți să acționați, veți avea parte de susținere. Există numeroase organizații în care se poate activa, precum Greenpeace, sau World Wide Fund for Nature. Până atunci, puteți face ca și mine: mergeți cu bicicleta la lucru, sau la școală, nu mai cumpărați plase de plastic de fiecare dată când mergeți la cumpărături, sau folosiți mai puțin telefoanele și mijloacele digitale. Nu e mult. Și vă asigur că contează.



Alătură-te unui protest din zona ta, în 27 septembrie #strikewithus


198 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Astronomy Hub Cluj
bottom of page