top of page

Ce am citit în 2020. Recomandările anului 2021



2020 a fost un an plin pentru toată lumea. Așa cum v-am obișnuit, fac o selecție de 5 cărți din cele citite în anul ce a trecut, și bineînțeles, las câteva din cele pe care mi-aș dori să le citesc anul acesta. Nu sunt prea mulțumit de numărul de lecturi de anul trecut, dar asta nu mă împiedică să îmi fac lista de cărți deosebite.


Aviatorul, Evgheni Vodolazkin




Mulțumesc celui care mi-a recomandat cartea, îmi fac datoria de a o recomanda și eu mai departe la rândul meu.


Sincer, nu mă așteptam să îmi placă atât de mult, mai ales după începutul care părea să se întindă la nesfârșit. Dar romanul este cu totul deosebit. E uman. Ce se remarcă destul de ușor, este o poveste despre detalii. O poveste despre amintiri, și ce (sau cât) înseamnă ele. Clar, e o poveste despre viață, o poveste care vă va pune pe gânduri. ”Dar dumeavoastră, râd ei la redacție, sunteți poet. Nu, obiectez eu în spiritul lui Geiger, sunt descriitor al vieții.”, descrie perfect realismul cărții.


Innokenti Platonov, a rămas în galeria personajelor mele favorite. Da, voi încerca să fiu un aviator.


Gang Leader for a Day, Sudhir Venkatesh




E povestea incredibilă a unui student plictisit la sociologie. Învățăm cu toții despre viața pe străzi de la oameni care nu au fost niciodată pe străzi. Venkatesh povestește cum intră în viața unui cartier rău famat din Chicago pentru a înțelege cum decurge viața pentru locuitorii acestuia.


Pentru locuitorii blocurilor de acolo, sursa principală de venit este vânzarea cocainei. Autorul ajunge să îl cunoască pe liderul ”gang”-ului, iar povestea culminează cu decizia liderului de a-l lăsa pe Venkatesh să facă pentru o zi tot ce ar face el, să treacă prin toate îndatoririle lui. Practic, să conducă gang-ul pentru o zi.


Cartea spune incredibil de bine o poveste despre sărăcie, educație, muncă, cocaină, lupte, arme, prostituție, și în general tot ce presupune viața pentru această clasă de oameni. Pregătiți-vă să citiți despre lucruri nu tocmai morale, lucruri la care în lumea noastră nici nu ne-am gândi. Lumea lor e puțin altfel. Și e interesant că acolo unde nu veți înțelege prea bine ce se întâmplă, e din cauză că nici autorul nu înțelegea exact. Cartea te face să descoperi lucrurile în modul în care le-a descoperit și autorul. La finalul cărții, ai senzația că ai înțeles cum merg lucrurile pe-acolo. Din păcate probabil nici unul dintre noi nu a înțeles. Dar măcar am înțeles mai mult decât dintr-un manual sau din cele mai multe documentare și filme.


Din păcate cartea nu este încă tradusă în limba română. De asemenea, am găsit cartea în recomandările lui Bill Gates.


Străin într-o lume străină, Robert Heinlein




Cel mai bun roman SF pe care l-am citit anul acesta, și probabil unul dintre cele mai bune citite de mine vreodată. Cred că poziționez cartea asta aproape chiar de Fundația lui Asimov.


E o carte greu de descris. Cadrul pare simplu: un marțian (născut pe Marte) cu origini pământene, repatriat pe Pământ. Acesta devine rapid o țintă pentru guvernul american deoarece este moștenitorul unui imperiu care l-ar putea duce între cei mai puternici oameni de pe Terra.


Cartea a fost interzisă, și de asemenea numită ulterior una dintre ”cele 88 de cărți care au format America”. A fost pe bune dreptate interzisă, fiindcă romanul deschide orizonturi noi cu fiecare pagină, și ridică probleme sociale, filozofice, și mai ales religioase. Una dintre ideile cărții este ”Biserica Tuturor Lumilor”, fondată chiar de marțian, dar nu o să vă stric plăcerea de a descoperi singuri. Cartea este într-adevăr controversată, așa că lăsați prejudecățile deoparte înainte să începeți.


Viață, Keith Richards




Nu e nevoie să fii fan Rolling Stones ca să poți citi cartea asta. Poate nici măcar nu e nevoie să fii fan al muzicii rock ‘n’ roll. Cu toate că este probabil cea mai bine spusă poveste despre rock ‘n’ roll din toate timpurile. Nu pot să nu includ cartea în lista mea fiindcă Keith Richards a fost o mare influență pentru mine în 2020, și faptul că i-am descoperit muzica și am încercat să o înțeleg m-a schimbat mult.


Public acest articol pe site-ul organizației mele, care are ca scop principal studiul astronomiei, astrofizicii, și în general, al științelor exacte. Dintre toate lucrurile din lume, probabil muzica rock ‘n’ roll și în general filozofia care vine cu acest gen de muzică este la polul opus de orice e ”intelectual”. Nu e absolut nimic intelectual în rock ‘n’ roll. Chiar Keith Richards ne spune că rock ‘n’ roll-ul se întâmplă ”de la gât în jos”. Și tocmai de-aia, pentru mine s-a creat un echilibru, muzica asta era ceva de care aveam nevoie. Plus că, muzica rock ‘n’ roll este despre libertate, despre tinerețe, despre vitalitate, și cred că nimănui nu-i strică o doză din ea.


Am învățat o mulțime de lucruri din această autobiografie. Richards e sincer, sincer, sincer, și probabil asta face cartea asta atât de specială. Nu aduce un elogiu drogurilor, chiar dacă el a fost la rându-i pe acest teritoriu, își recunoaște greșelile, și explică în detaliu prin ce a trecut. Cred că Keith se apropie de ”omul care le-a văzut pe toate” destul de tare, și nu o să vă stric plăcerea de a-i citi poveștile (care sunt enorm de numeroase). RECOMANDARE: pentru cei care puteți, recomand să citiți cartea în engleză. Keith Richards are o mulțime de expresii și în general un stil aparte de a vorbi. Veți avea o experiență mult mai specială. Încă ceva: nu recomand cartea copiilor (până la urmă, Rolling Stones au făcut în general o grămadă de excese)


Maker of Patterns: An Autobiography Through Letters, Freeman Dyson și The Pleasure Of Finding Things Out, Richard Feynman




Nu pot să nu închei cu ceva din domeniul științelor, și anume cu două cărți extraordinare. Prima, Maker of Patterns, e destul de necunoscută (puține vânzări, 135 rating-uri pe Goodreads), se găsește însă în format digital (nu am văzut-o în librăriile noastre deloc), dar merită citită de aspiranții oameni de știință. Freeman Dyson, matematician și fizician, adună scrisorile trimise de-a lungul vieții mamei lui, și întocmește această autobiografie (sunt mai degrabă niște memorii, ceea ce face cartea și mai frumoasă, autentică). Desigur, apar și scrisori către alte persoane, dar într-o măsură mai mică, pentru ca în final să avem în față viața unui personaj incredibil (chiar că parcă desprins din cărți), drumul din tinerețe până pe la 50-60 de ani al unui cercetător idealist, al unui artist și maestru al științelor exacte.


The Pleasure of Finding Things Out e o colecție de eseuri ale renumitului Richard Feynman (”Vă țineți de glume, domnule Feynman”, o recomand din nou) pe diferite teme. Unele dintre ele sunt revoluționare, spre exemplu, "There's Plenty of Room at the Bottom", care este creditat ca începutul nanoștiinței. De asemenea, un eseu interesant este cel despre dezastrul Challenger, pe care Feynman l-a analizat, și în care descrie exact raportul întocmit de el pentru a explica accidentul. "It's as Simple as One, Two, Three" este un eseu amuzant. Mai găsiți și titluri precum "What is Science?", "The Smartest Man in the World", sau "The Relation of Science and Religion".


Alte lecturi interesante din 2020

Sacrul și profanul, Mircea Eliade

Scrisoare către tatăl meu, Franz Kafka

Jimi Hendrix își spune povestea: De la zero, Jimi Hendrix (compilație de texte)

Dirk Gently. Agenția de investigații holistice, Douglas Adams

Structura revoluțiilor științifice, Thomas Kuhn

O viață în slujba muzicii, Daniel Barenboim


2021?

La fel ca și în anii precedenți, am ales câteva din cărțile pe care vreau să le citesc în 2021, și poate vă alăturați:


Non-știință:


Confesiunile unui cafegiu, Gheorghe Florescu

The Land Where the Blues Began, Alan Lomax

A Promised Land, Barack Obama

The Hidden Girl and Other Stories, Ken Liu

My Dark Vanessa, Kate Elizabeth Russell

Born to Run, Bruce Springsteen

Just Kids, Patti Smith

Howl and Other Poems, Allen Ginsberg

Letter to a Child Never Born, Oriana Fallaci

Star Maker, Olaf Stapledon


Știință:


Cosmological Koans: A Journey to the Heart of Physics, Anthony Aguirre

Stephen Hawking: A Memoir of Friendship and Physics, Leonard Mlodinow

Diary of an Apprentice Astronaut, Samantha Cristoforetti

The Secret Lives of Planets: A User's Guide to the Solar System, Paul Murdin

Feynman's Rainbow: A Search for Beauty in Physics and in Life, Leonard Mlodinow

Differential Games: A Mathematical Theory with Applications to Warfare and Pursuit, Control and Optimization, Rufus Isaacs

Our Mathematical Universe: My Quest for the Ultimate Nature of Reality, Max Tegmark


Un an cât mai bun! Al vostru, Bogdan Teodorescu


255 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Astronomy Hub Cluj
bottom of page