Despre
Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică
Olimpiada de Astronomie și Astrofizică a început să se desfășoare în România în anul 2003, în prezent ajungându-se la ediția XVII. Aceasta a devenit din ce în ce mai populară odată cu trecerea anilor. România a dat naștere multor olimpici internaționali, având de multe ori poziții spectaculoase în clasamentul mondial. În anii 2013 și 2014, românul Denis Turcu a fost câștigătorul absolut al olimpiadei, clasându-se pe locul 1 mondial, o performanță greu de egalat, astfel devenind unul dintre cei mai buni participanți din istoria olimpiadei.
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Olympiad_on_Astronomy_and_Astrophysics
Olimpiada de astronomie în România are un sistem bine dezvoltat de selecție a lotului național. Prima etapă oficială este cea județeană, cu un total de 28 de puncte (cel mai mare punctaj posibil). În funcție de locurile asociate fiecărui județ, primii clasați se califică pentru etapa națională. Aceasta conține o parte teoretică, una de analiza datelor și una observațională. La sfârșitul tuturor probelor, sunt decernate premiile olimpiadei naționale, iar primii 15 clasați sunt selectați pentru participarea la probele de baraj. La sfârșitul acestora, în funcție de rezultatele obținute, este selectat lotul țării pentru olimpiadele internaționale.
Olimpiada Internațională de Astronomie
Olimpiada Internațională de Astronomie (IAO - International Astronomy Olympiad) este prima olimpiadă de astronomie din istorie, aceasta având prima ediție în 1996, fiiind fondată de Societatea Astronomică Eurasiatică. Este una dintre cele 12 olimpiade internaționale de științe oficiale. Ediția de anul acesta va avea loc în Sri Lanka, participând un număr record de 53 de țări.
Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică
Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) a avut prima ediție în anul 2007 și este de asemenea una dintre cele 12 olimpaide internaționale de științe. Numeroși premianți ai aceste olimpiade au ajuns la universități de prestigiu cum ar fi Oxford, Cambridge, MIT, Harvard sau Princeton. De asemenea, locațiile în care olimpiada se desfășoară sunt de mare interes, printre acestea numărându-se Thailanda, China, Brazilia, India sau Indonezia. În decursul celor 10 zile de olimpiadă, pe lângă probele propriu-zise, se încurajează stabilirea relațiilor internaționale, precum și multe alte activități.
Pe scurt, experiența de a participa la această olimpiadă este poate unică în viață.