top of page

OPORTUNITÄ‚ÈšI

Contrar opiniei populare, există o mulÈ›ime de variante È™i posibilități pentru o carieră în domeniu. Pregătirea din timpul liceului sau mai devreme este foarte uitilă.

Astronomia È™i astrofizica se bazează foarte mult pe fizică. Practic, este fizică aplicată în spaÈ›iu. Varianta cea mai optimă pentru o carieră în astronomie o reprezintă facultatea de fizică. De cele mai multe ori, studiile care urmează facultății de fizică sunt cele de astronomie propriu-zisă, atunci când bazele în fizică sunt formate. 

Olimpiada de astronomie reprezintă o oportunitate uriașă pentru o carieră în astronomie, astrofizică, cosmologie sau fizică. De fapt, prin luarea unui premiu, indiferent de care este acesta la Etapa NaÈ›ională a olimpiadei, intrarea la majoritatea facultăților de fizică din România este asigurată (cu nota 10, fără examen). 

​

Cu toate acestea, nu facultățile româneÈ™ti sunt cele È›intite de olimpicii români. Olimpiada InternaÈ›ională de Astronomie reprezintă locul de unde cele mai mari universități din lume îÈ™i aleg studenÈ›ii. Intrarea la MIT, Harvard, Oxford, Cambridge sau Princeton este pe jumătate asigurată în urma unor rezultate la olimpiadele internaÈ›ionale. Practic, prin calificarea la aceste olimpiade intri în elita mondială a elevilor pasionaÈ›i de astronomie. Iar asta nu ar trebui să sperie pe nimeni, pentru că după multă muncă È™i pasiune, oricine poate ajunge acolo. 

​

Cei mai buni studenÈ›i continuă mai apoi (după facultate, aÈ™a zise-le ”undergraduate studies”) cu graduate studies, unde studiază È™i intră în cercetare pentru a-È™i obÈ›ine doctoratul. După acestea, majoritatea continuă în mediul universitar. 

​

Din păcate, astronomia nu este foarte accesibilă în România deocamdată. Nu există multe job-uri, iar ce am descris până acum este referitor la o carieră în străinătate. Dacă cu toate astea vrei să rămâi în România, tinerii de azi pot face orice! PoÈ›i preda sau lucra individual într-unul dintre observatoarele din România. Cu toate acestea, dacă după facultate te răzgândeÈ™ti È™i vrei să faci altceva decât astronomie, vei vedea mai departe că sunt o mulÈ›ime de variante, deoarece deprinderile pe care facultatea de fizică sau astronomie le formează sunt foarte utile. 

​

Revenind la cariera în astronomie sau fizică, conform unui studiu mondial făcut în 2017, salariile pornesc de la 54.110$/ an È™i ajung până la suma de 165. 280$/ an. Salariul unui astronom mediu din mediul universitar este de 90.000 de dolari / an, iar la agenÈ›iile guvernamentale (ex NASA, ESA - European Space Agency) sunt de 140.000 de dolari/ pe an. Cu toate acestea, există È™i alte variante, cum ar fi munca în cadrul observatoarelor sau a centrelor de cercetare (CERN din ElveÈ›ia sau Institutul Max Planck din Germania, ambele de un prestigiu foarte mare). La ultimele enumerate se poate ajunge È™i după terminarea în elita unei facultăți româneÈ™ti.

​

Astronomy Careers, Careers In Astronomy

Astronomy Hub Cluj
bottom of page