top of page
Poza scriitoruluiIustin Lozba

Orionidele - fragmente ale primei comete studiate

În diminețile zilelor de 22 și 23 octombrie a avut loc maximul curentului de meteori Orionide, un curent anual ce are loc între 2 octombrie și 7 noiembrie. Acest curent nu este special doar din cauza numărului de meteori ce poate fi văzut într-o oră (ZHR – Zenith Hourly Rate, care este aproximativ 20) ci datorită cometei din care sunt desprinse aceste particule ce se aprind in atmosferă. Chiar dacă maximul a trecut, meteorii pot fi văzuți în continuare până la sfârșitul perioadei în care curentul este activ.


Observarea meteorilor


După cum sugerează și numele, meteorii ce alcătuiesc curentul Orionide provin dintr-o zonă apropiată pe cer de constelația Orion (punct numit radiant). Acest radiant este în proximitatea stelei Betelgeuse și poate fi găsit între aceasta și constelația Gemenii. Totuși, pentru a observa corect un curent de meteori, nu trebuie căutat radiantul, deoarece aceștia nu apar așa aproape de origine. Astfel, trebuie aleasă o zonă a cerului mai îndepărtată și acolo trebuie observați meteorii a căror traiectorie începe din radiant.


Radiantul Orionidelor; Photo credits: space.com

Anul acesta, însă, observațiile vor fi dezavantajate din cauza Lunii, care se va afla aproape de radiant și va „ascunde” meteorii mai slabi din cauza luminii acesteia. Poluarea luminoasă joacă de asemenea un rol negativ; astfel, în orașele mari, vor fi vizibili doar meteorii foarte strălucitori, care sunt destul de rari. Pentru niște condiții optime de observare, cel mai bun loc ar fi departe de orașe sau alte surse de lumină. De asemenea, ploile de meteori trebuie observate doar cu ochiul liber, deoarece telescoapele și binoclurile au câmpul vizual prea mic și nu oferă detalii în plus.


Ce sunt, de fapt, ploile de stele?


Dar ce sunt de fapt aceste „stele căzătoare” ce le vedem noaptea? Este ușor să credem că ele sunt niște asteroizi de dimensiuni mari ce ar putea lovi Pământul în orice clipă. Dar, din fericire, nu este cazul. Meteorii sunt fenomenul optic, lumina vizibilă pe cer ca urmare a intrării în atmosferă a unor particule numite meteoroizi. Acești meteoroizi sunt de dimensiuni mici, putând fi chiar la fel de mici ca și un fir de nisip, și provin din componența unor obiecte mai mari, precum cometele.


Când aceste particule intră în atmosfera Pământului, ele trec prin procesul de sublimare, adică trecerea unui obiect din stare solidă în stare gazoasă (fără a mai trece prin stare lichidă) din cauza temperaturii mari și forțelor uriașe la care este supus. Astfel, când meteoroizii ard în atmosferă, dau naștere frumoaselor cozi cu care suntem obișnuiți. Totuși, există câteva cazuri în care meteoroidul nu arde complet, și o parte din acesta ajunge în stare solidă pe pământ. Acestea sunt obiectele pe care le numim meteoriți.

Cometa Halley


După cum ziceam, meteorii sunt cauzați de intrarea în atmosferă a unor fragmente dintr-o cometă. În cazul Orionidelor, această cometă este chiar celebra Cometă Halley, unul dintre cele mai cunoscute obiecte de acest tip. Primele informații privind observarea acestei comete provin încă din anul 240 î.Hr, când astronomii chinezi au descris într-o cronică traiectoria ei. Înregistrări despre observarea cometei Halley apar pe tot parcursul istoriei; aceasta a influențat multe evenimente și decizii ale unor diverse personalități istorice, care la vremea lor, luau apariția cometelor drept semne de bun sau rău augur.


Cometa Halley fotografiată în anul 1986; Photo credit: nasa.gov

Totuși, persoana care a descoperit periodicitatea cometei și momentele în care aceasta va apărea pe cer a fost astronomul englez Edmond Halley. Acesta a studiat cataloage cu observări ale cometelor din trecut și a concluzionat că unele dintre acestea (din 1531, 1607, 1682) ar putea fi același obiect, care apare pe cer o dată la aproximativ 76 de ani. De asemenea, a prezis corect când aceasta va apărea pe cer data următoare, adică în 1758. Din păcate, a decedat înainte să poată observa evenimentul. Cu toate acestea, cometa a primit în semn de onoare numele persoanei care a „îmblânzit-o”.


Ultima dată când cometa 1P/Halley a fost observată a fost în anul 1986 și se va întoarce pe cer în anul 2061.


În concluzie, chiar dacă nu vor îndeplini dorințe, sperăm să puteți obseva cât mai mulți meteori în perioada următoare. Vă recomandăm să vă alegeți un loc cât mai depărtat de lumina orașelor și să vă îmbrăcați gros pentru a rezista temperaturilor mici din timpul nopții.

49 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarii


Astronomy Hub Cluj
bottom of page