top of page

Cometa 2I/ Borisov - un musafir din altă lume

Se pare că sistemul nostru solar a primit un vizitator venit de departe. Este vorba de cometa 2I (Borisov), care a fost descoperită în data de 30 august 2019 de către Gennady Borisov, un astronom din Ucraina. Chiar dacă originea obiectului nu este încă determinată, acesta se mișcă cu o viteză prea mare pentru a putea sta în orbită stabilă în jurul Soarelui.

Cometa C/2019 Q4 (Borisov); Photo Credits: Canada-France-Hawaii Telescope

Drumul prin sistem


Cometa se află pe o traiectorie ce o va duce spre interiorul sistemului solar, trecând prin ecliptică (planul în care Pământul și celelalte planete orbitează în jurul Soarelui) la un unghi de aproximativ 40 grade. La momentul descoperirii, corpul se afla la o distanță de 420 milioane de kilometri depărtare de Soare și se mișca cu o viteză de 150 000 km/h. Această viteză nu presupune numai faptul că obiectul nu provine din sistemul solar, ci și că îl va părăsi și se va întoarce în spațiul interstelar. De asemenea, cometa va ajunge la periheliu (punctul din traiectorie cel mai apropiat de Soare) în data de 8 decembrie 2019, atingând luminozitatea maximă la mijlocul lunii respective, fapt ce va îmbunătăți drastic calitatea observaților. Aceste detalii pot varia însă, din cauza faptului că descoperirea este recentă și vor urma multe alte cercetări și observații.


Lucrul care deosebește cometa (inițial cunoscută sub numele de C/2019 Q4) de alte obiecte asemănătoare este excentricitatea orbitei. Această proprietate reprezintă cât de deformată este orbita față de un cerc perfect. O orbită perfect circulară are excentricitatea 0, iar orice corp cu o excentricitate orbitală mai mică decât 1 se află în orbită eliptică în jurul unei stele sau alt obiect masiv (Pământul are o excentricitate de 0.0167). Dar, în cazul în care excentricitatea este mai mare ca 1, corpul respectiv nu mai este ținut de gravitația obiectului în jurul căruia orbita, ci se află pe o traiectorie hiperbolică. În cazul nostru, excentricitatea cometei Borisov este aproximativ 3.2 .

Traiectoria Cometei Borisov prin sistemul solar; Photo Credits: NASA/JPL-Caltech

Un lucru interesant ce s-a descoperit la acest musafir îndepărtat este componența. După ce s-a cercetat spectrul cometei, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta nu este foarte diferită de cometele care provin din sistemul nostru. Acest lucru înseamnă că în alte sisteme, cometele s-au format prin procese similare cu cele din Norul lui Oort, o sferă alcătuită din obiecte înghețate ce încapsulează sistemul nostru solar la distanțe foarte mari (locul de unde provin majoritatea cometelor).


Observarea cometei


După cum ziceam, cometa a fost prima dată observată de către Gennady Borisov, un astronom amator ucrainian, cu ajutorul unui telescop confecționat de el însuși. El a descoperit în total 7 comete plus câteva corpuri aflate în apropiere de Pământ (Near Earth Objects).


Posibilitatea ca acest obiect să vină din spațiul interstelar a atras atenția multor observatoare din lume. Din păcate, nu toate au reușit să observe cometa, din cauza proximității față de Soare pe cer. Unul dintre observatoarele care au reușit este Observatorul Gemini din Hawaii, care în data de 9 septembrie a obținut prima fotografie în culori a cometei. „Această imagine a fost posibilă datorită abilității lui Gemini de a ajusta modul în care face observații și să observe obiecte ca și acesta, care au o fereastră foarte scurtă de vizibilitate.” – Andrew Stephens, coordonatorul observaților de la Observatorul Gemini.


De asemenea, datorită traiectoriei cometei, aceasta se va vedea din ce în ce mai bine pe cerul nopții, și probabil va fi vizibilă prin telescoape de dimensiuni medii. În orice caz, va deveni o țintă pentru astrofotografii din toată lumea.


Imaginea cometei C/2019 Q4 (Borisov) de către Observatorul Gemini; Photo Credits: https://www.gemini.edu

Primul obiect


Chiar dacă descoperirea cometei C/2019 Q4 este un eveniment foarte important în lumea științei, nu este primul obiect interstelar descoperit. În urmă cu doi ani, în 2017, s-a descoperit în sistemul solar un corp care, de asemenea, provine din spațiul interstelar. Desigur, este vorba despre celebra Oumuamua (1I/2017 U1), primul obiect din catalogul „I” (Interstellar) de obiecte interstelare. Spre deosebire de cometa recent descoperită, Oumuamua a fost detectată cu mult după ce a trecut de periheliul său, fapt ce a limitat calitatea observaților. În plus, astronomii nu erau siguri cum să clasifice obiectul. Inițial, se credea că este o cometă tipică, dar după numeroase observații, lipsa „comei” (nebulozitatea din jurul nucleului unei comete cauzată de sublimarea materiei la apropierea de Soare), i-a determinat pe cercetători să clasifice corpul drept un asteroid. În 2018, însă, după ce s-a observat o schimbare în traiectoria obiectului (probabil cauzată de o emisie de gaze provenită din interior), astronomii au determinat că Oumuamua este de fapt un hibrid, nici asteroid, nici cometă, sau chiar o rămășiță a unei comete interstelare.


Oumuamua - primul obiect interstelar descoperit (reproducere artistică)

Faptul că două obiecte interstelare au fost descoperite la un interval de doar doi ani poate dovedi faptul că aceste corpuri nu sunt așa rare cum s-a crezut, însă sunt foarte greu de observat.

101 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Astronomy Hub Cluj
bottom of page