“from the crew of Apollo 8, we close with good night, good luck, a Merry Christmas, and God bless all of you – all of you on the good Earth.”
Craciun fericit din partea echipei Astronomy Hub Cluj! Zilele acestea au o mare însemnătate în istoria omenirii, fapt pentru care am ales să scriem acest articol. De ce? Pentru că acum exact 50 de ani, în 1968, a fost realizată una dintre cele mai influente fotografii din istoria umanității, numită ulterior de cei de la NASA "Earthrise".
Acum 50 de ani, 3 oameni au ajuns în orbita lunară, au orbitat Luna de 10 ori și s-au întors acasă. Astăzi, pe acei oameni îi putem numi primii pământeni care au vizitat companionul nostru ceresc.
Acești 3 oameni care au schimbat totul cu fotografia lor, și nu numai, au făcut parte din misiuiunea Apollo 8. A fost a doua misiune din programul Apollo, și prima misiune umană care a ieșit din orbita Pământului, a ajuns la Lună, a orbitat-o și s-a întors acasă. E vorba despre Frank Borman, Jim Lovell și William Anders, primii oameni care au părăsit gravitația vreunui corp ceresc.
"Este cu siguranță cea mai importantă fotografie făcută vreodată. Avem astronauți pe o navă spațială într-un alt loc, privind înapoi spre această frumoasă planetă cu un alt corp ceresc în prim-plan - e uimitor. Acoperă tot ce ne-am fi putut dori." spune fotograful National Geographic Brian Skerry.
Interesantă este și povestea fotografiei. La a patra orbitare în jurul Lunii, echipajul a întâlnit un peisaj spectaculos, neașteptat. "Dumnezeule, uita-te ce peisaj!" a exclamat Anders "E Pământul ridicându-se la orizont. Wow, asta e spectaculos!". Anders a făcut o fotografie la repezează, alb-negru, timp în care Lovell a găsit o canistră pentru o fotografie color. 40 de secunde mai târziu, vederea dispăruse. “Păi, cred ca am ratat-o” s-a plâns Anders. Dar a reapărut, și cei 3 au realizat fotografia care a reprezentat dovada unuia dintre cele mai mari progrese ale omenirii.
Din nou, echipa Astronomy Hub Cluj vă urează sărbători fericite și vă așteaptă cât de curand cu mai multe articole.
Următorul articol: "Recomandările anului 2018. Recenzii și păreri despre cele mai bune cărți ale anului 2018."
Kommentare