Încă de la finalul programului Apollo, care și-a atins scopul de a trimite primele persoane pe suprafața lunară, oamenii din toată lumea au început să-și pună întrebarea: „De ce nu ne întoarcem?”. Ei bine, programul Artemis al agenției N.A.S.A. își propune să trimită oameni înapoi, dar de data asta pentru o perioadă mai lungă.
Despre program
Această continuare a programului Apollo are mai multe scopuri. Administratorii programului doresc să trimită din nou un echipaj pe suprafața Lunii, dar de data aceasta, cel puțin unul dintre astronauți va fi o femeie. Acest echipaj nu se va întoarce în aceleași locuri în care au pășit predecesorii din programul Apollo; în schimb locația aleasă este apropiată de polul sud al Lunii, un loc ce conține apă în formă solidă și poate favoriza diverse cercetări științifice.
De asemenea, spre deosebire de Apollo, misiunile nu vor fi limitate la câteva zile pe suprafața Lunii. Unul dintre cele mai importante scopuri este pornirea unei colonii, a unei așezări umane care să fie cât se poate de sine stătătoare. Acest lucru va permite atât antrenarea echipajului, cât și testarea echipamentului pentru următorul pas important: o misiune pe Marte.
Încă o noutate ce va fi adusă de programul Artemis este o stație spațială aflată în orbita lunii, numită Gateway (Lunar Orbital Platform-Gateway). Existența unei asemenea stații este necesară deoarece este nevoie de o platformă, un hub în care să andocheze capsulele Orion încărcate cu instrumente științifice și echipaje noi.
Misiunile
Se estimează că prima misiune, Artemis 1, va avea loc undeva în anul 2020. Aceasta va fi lansată din Kennedy Space Center din Statele Unite și va ajunge mai întâi în orbita joasă a Pământului și va efectua un flyby spre Lună. Un lucru interesant în legătura cu prima misiune este faptul că la bordul capsulei Orion nu se va afla un echipaj; aceasta va fi controlată de la distanță de către centrul de comandă. Misiunea va dura aproximativ 20 de zile, după care se va întoarce și va arde în siguranță în atmosfera Pământului.
În cazul misiunii Artemis 2, aceasta va avea un echipaj complet. În interiorul unei capsule Orion, aceștia vor sta o perioadă de câteva zile în orbita Lunii și se vor întoarce. După aceea, vor urma o serie de misiuni fără echipaj pentru a echipa stația Gateway cu module presurizate și sisteme de aselenizare și pentru a aduce pe suprafața Lunii diverse încărcături. Doar a treia instanță a misiunii, Artemis 3, va aduce un echipaj pe Gateway de unde vor coborî spre suprafața lunară folosind modulele de aselenizare aduse anterior.
Cum se va ajunge acolo?
De la încheiera programului Navetelor Spațiale, N.A.S.A. nu are mijloace proprii de a trimite echipamente / echipaje în spațiu. De aceea, în cadrul programului Artemis, va ieși la iveală noua rachetă SLS (Space Launch System), una dintre cele mai puternice rachete care va fi existat. Totuși, SLSul va fi foarte asemănător cu ansamblul navetelor spațiale în mai multe cazuri. În primul rând, stagiul principal va fi similar din punct de vedere structural cu rezervorul extern al navetei (cel portocaliu). De asemenea, va dispune de două boostere cu combustibil solid în 5 segmente.
Deoarece SLSul va fi folosit pentru mai multe tipuri de misiuni, vor exista trei tipuri diferite de stagii superioare: Block 1 este varianta cu care va fi echipată misiunea Artemis 1, și va putea aduce în orbita pământeană joasă (Low Earth Orbit) 95 de tone. Variantele Block 1b și Block 2 se planifică să se folosească în misiunile mai îndepărtate, precum Artemis 3, și vor putea aduce o încărcătură mai mare atât spre Lună cât și în orbită heliocentrică (în jurul Soarelui).
Artemis va introduce de asemenea și noua capsulă Orion. Aceasta este proiectată să ducă echipajele mult mai departe decât se putea prin alte moduri, trecând cu ușurință de Lună și putând ajunge până la Marte și chiar Centura de Asteroizi.
În încheiere
Misiunile Artemis reprezintă o serie de pași foarte importanți pentru stabilirea unei colonii umane pe alte corpuri. Ne va învăța foarte multe despre cum trebuie să acționeze echipajele aflate la 384 000 de km în cazul în care ceva va merge greșit. Scopul principal al programului este de a crea o prezență permanentă pe Lună, ce va ajuta diversele companii private de a crea o economie lunară. Astfel, se vor testa noi tehnologii, sisteme, tactici, ce ne vor aduce mai aproape de un scop mai mare, dar și mai înfricoșător: Marte.
Comments